Marklund Europamästare 2017

2017-09-17

I helgen kördes den sista deltävlingen av årets Europamästerskap i Lettländska Riga. En deltävling som slutade på absolut bästa sätt för Marklund Motorsports förare, Anton Marklund, som tog hem segern och säkrade EM-titeln.

Anton Marklund kom till Riga med en 18 poängs ledning och med siktet inställt på mästerskapstiteln. Med två segrar, en andraplats och en fjärdeplats i bagaget, hade han minst sagt bästa möjliga slagläge. En femteplats i grundomgången räckte för att ta hem segern.

Planen var att köra lite på säkerhet och inte ta några risker.
– Jag kände direkt vilken bra fart vi hade och sa till vår ingenjör att jag ville prova ta full poäng som vi gjorde i Barcelona, säger Anton.

Han öppnade helgen med att vara snabbast på de två första kvalomgångarna under lördagen och följde upp med ytligare en vinst och en andra tid på söndagen. Det gav honom segern i grundomgången och därefter var han ostoppbar. Med en redan säkrad EM-titel så vann han både semifinalen och finalen.
– Det känns fantastiskt! Vi har haft en bra säsong och tagit många poäng under varje tävling. Samtidigt har det varit otroligt hård konkurrens, säkert en av de tuffaste EM-säsongerna någonsin. Det har inte varit någon ”Walk in the Park”, man har verkligen fått tagga till och varit fullt förberedd. Med den här höga standarden har man inte fått något gratis, säger han.

Anton har under året kvalificerat sig till final varje tävling och plockat många viktiga poäng. Bland annat blev det 30 poäng och full pott, både i premiären i Barcelona och i helgen i Riga. Av årets fem deltävlingar har Anton vunnit tre av dem.
– Jag är otroligt glad och lättad! Allt har klaffat bra och hela teamet har gjort en fantastisk insats, så jag vill passa på tacka dem, säger han.

Anton vann Europamästerskapet, 28 poäng före tvåan Thomas Bryntesson och 39 poäng före trean Tamas Pal Kiss

Teamets andra förare Magda Andersson debuterade i år i SuperCar och har verkligen haft en spikrak utvecklingskurva. Redan under den andra deltävlingen i år, som kördes i Norska Hell, fick hon till kanontider och visade att hon var med i konkurrensen. De två följande tävlingarna, på hemmaplan i svenska Höljes och i Frankrike var hon med och slogs i toppen och lyckades kvala till semifinal i båda tävlingarna:
– Jag trodde verkligen inte att jag skulle vara topp fyra redan den här säsongen, säger Magda.

Dessvärre blev Riga en lite tyngre deltävling för hennes del. I det inledande heatet fick hon en rejäl smäll vid alternativspåret och i det andra kvalheatet fick hon punktering redan i första chikanen.
– Då handlade det bara om att överleva och ta sig i mål, säger hon.

Gårdagens regn ersattes av solsken, vilket torkade upp banan allt eftersom.
– Jag gav verkligen allt i det tredje heatet. Men det var lite av en nitlott att gå ut i ett tidigt heat. Banan torkade upp och blev snabbare och snabbare.

I fjärde och sista omgången gick bilen sönder och hon fick parkera i starten.
– Jag är självklart jättebesviken över helgen. Det var verkligen oflyt med allt. Men samtidigt var det saker utom min kontroll. Jag gjorde vad jag kunde, det är så här det är ibland inom motorsport, säger Magda.

Trots helgens mediokra nittonde plats som resultat, så är hon väldigt nöjd med säsongen och tar med sig mycket positivt.
– Jag är verkligen supernöjd. Vi har varit med och gjort toppresultat och visat att vi är både starka och konkurrenskraftiga. Samarbetet med Marklund Motorsport har varit jättebra, det är ett professionellt team, med familjär känsla. Jag har verkligen stortrivts hos dem och vill verkligen tacka dem för att de gett mig den här möjligheten” avslutar hon.

Resultat Riga, Lettland
1. Anton Marklund (SWE) 30 p
2. Robin Larsson (SWE) 23 p
3. Tamas Pal Kiss (HUN) 25 p
4. Tommy Rustad (NOR) 16 p
5. Tamas Karai (HUN) 16 p
6. Thomas Bryntesson (NOR) 20 p
19. Magda Andersson (SWE) 0 p

Slutresultat Supercar-EM
1. Anton Marklund (SWE) 129 p
2. Thomas Bryntesson (NOR) 101 p
3. Tamas Pal Kiss (HUN), 90 p
4. Robin Larsson (SWE) 88 p
16. Magda Andersson 19 p

Kalender Supercar-EM
1-2 april: Spanien, Barcelona
10-11 juni: Norge, Hell
1-2 juli: Sverige, Höljes
2-3 september: Frankrike, Loheac
16-17 september: Lettland, Riga