Anton Marklund fyra med slagläge och ny framgång för Magda Andersson

2017-09-03

I helgen kördes den näst sista deltävlingen i årets Europamästerskap i rallycross. Ett rekordstartfält på 35 bilar fanns på plats i Franska Lohéac, precis som teamets två förare, Anton Marklund och Magda Andersson.

Huvudmålet för EM-ledande Anton Marklund var att plocka så många poäng som möjligt.
– Att köra för att säkra EM-guldet redan nu kändes lite vanskligt. Målet var att plocka poäng för att få ett bra slagläge inför finalen i Riga om två veckor.

Anton inledde lördagen på bästa sätt:
– Det började jättebra. Jag var snabbast på de båda träningarna och vann även de två första kvalomgångarna. Allt klaffade och bilen kändes verkligen toppen, säger Anton.
Han ledde efter två kvalomgångar men fick lite problem i det tredje omgången.
– I Q3 hamnade jag i lite trafik och gjorde några egna misstag. Jag fick bara 22:a tid och tappade till tredje plats efter tre omgångar.

Underlaget ändrades till söndagen då det regnade kraftigt och Anton hade problem med att hitta rätt i inställningarna på bilen för det hala underlaget:
– Det är lite mitt eget fel. Jag var för feg och ville bara försöka hanka mig igenom tävlingen för att ta poäng. Istället för att behålla inställningarna som de var, skulle jag ha mjukat upp dem, säger Anton.

Han tog sig till final och där han slutade på fjärde plats. Därmed har han nu en ledning inför finalen med 18 poäng före tvåan Thomas Bryntesson och 29 poäng ner till trean Tommy Rustad.
– Vi har en bra position nu inför Riga, avslutar Anton nöjt.

För teamets andra förare, Magda Andersson, blev helgen ett stort steg framåt i SuperCar-karriären. En heatseger i andra kvalomgången gav henne en total fjärdeplats och omgången därpå blev hon femma.
– Jag trodde verkligen inte att jag skulle vara topp fem redan den här säsongen. Nu har jag varit det både i Höljes och här idag, säger Magda.

Det var premiär för henne på den här banan:
– Det var helt klart en utmaning för mig. Men jag kom snabbt in i flytet och hittade rytmen direkt. Det kändes jättebra och blev bara bättre och bättre på den torra banan, säger hon.

I första heatet hamnade hon dock i lite trafik:
– Det kändes lite frustrerande, men i mina två andra heat fick jag köra fritt. Det var verkligen kul att visa att vi har farten och lyckades hamna så här högt upp i placeringarna, säger Magda.

Under söndagens regn fick hon det lite tuffare i fjärde omgången. Men hon tog sig an uppgiften bra och slutade på fjärde plats i semifinalen:
– Det blev som en ny bana, väldigt halt och en riktig utmaning. Självklart är det surt att missa finalen, men jag är ändå jättenöjd med en fjärdeplats i det här stora startfältet. Jag är verkligen nöjd med både min och teamets insats, avslutar hon.

Magda slutade på en nionde plats och ligger på sextonde plats i EM-tabellen.

Nästa tävling är EM-finalen i Riga, Lettland den 16-17 september.

Resultat Loheac, Frankrike
1. Thomas Bryntesson (Swe), 29 p
2. Tamas Pal Kiss (Hun), 25 p
3. Firmin Cadeddu (Fra), 21 p
4. Anton Marklund (Swe), 23 p
5. Derek Tohill (Irl), 16 p
6. Tommy Rustad (Nor), 18 p
7. Jonathan Pailler (Fra), 14 p
8. Alexander Hvaal (Nor), 12 p
9. Magda Andersson (Swe), 11 p
10. Patrick Guillerme (Fra), 7 p

Tabellen för Supercar-EM
1. Anton Marklund (Swe), 99 p
2. Thomas Bryntesson (Nor), 81 p
3. Tommy Rustad (Nor ) 70 p
4. Tamas Pal Kiss (Hun), 65 p
16. Magda Anderson (Swe),19 p

Kalender Supercar-EM
1-2 april: Spanien, Barcelona
10-11 juni: Norge, Hell
1-2 juli: Sverige, Höljes
2-3 september: Frankrike, Loheac
16-17 september: Lettland, Riga