Anton Marklund på pallen efter stark inledning av FIA European Rallycross i Barcelona

2018-04-15

I helgen inleddes FIA European Rallycross tillsammans med Rallycross-VM på spanska banan Circuit de Barcelona-Catalunya. Den regerande Europamästaren Anton Marklund fanns på startlinjen tillsammans med Marklund Motorsport och visade direkt att målsättningen för 2018 är att försvara EM-titeln.

Det var debut för Anton i teamets nya Polo. Bilen är helt byggd av Marklund Motorsports kompetenta personalstyrka och är på många punkter en vidareförädling av fjolårsbilen.
– Jag är jättenöjd med bilen. Den har verkligen potential, men vi har fortfarande lite testning kvar för att få ut det mesta möjliga av den, säger Anton.

Anton var med i toppen av resultatlistan redan från början och visade sin styrka. Vädret däremot visade upp en sämre sida under lördagen. Regnet vräkte ner och gjorde att banan blev mycket hal. Trots det besvärliga underlaget kammade Anton hem sina båda inledande heat och ledde tävlingen efter lördagens två körda omgångar.
– Det var jättesvåra förhållanden igår, näst intill okörbart. Den med minst misstag var snabbast. Vi drog ner lite på tempot och tog inga risker alls i andra omgången, säger Anton.

Under söndagen slog vädret om och det bjöds på solsken och torr bana. Dessvärre hade Anton lite problem.
– Vi var ute och cyklade lite med inställningarna och tog inte ut max ur bilen. Samtidigt som vi fastnade i trafik, framför allt i tredje heatet, säger han.

Anton kammade hem segern i andra semifinalen viket gav honom första startled i finalen. Där fick han tyvärr till en sämre start och var sist in i första böj. En riktigt snygg uppkörning resulterade i en andra plats i årets EM-premiär.
– Jag är jättenöjd med helgen. Vi fick till bilen som jag ville både i semfinalen och finalen. Nivån är verkligen extremt hög och det kommer att bli ett tufft mästerskap där ingen kommer få något gratis. Samtidigt kommer jag att göra allt jag kan för att försöka få med mig guldet till Boliden, avslutar Anton med ett skratt.

Reinis Nitiss vann, fyra poäng före Anton Marklund och Jean-Baptiste Dubourg blev trea.

Nästa deltävling i European FIA European Rallycross körs i Mettet i Belgien 12-13 maj. För Antons del blir det dock tävling redan helgen 4-5 då Porsche Carrera Cup Scandinavia har premiär på Knutstorp

Resultat Barcelona
1. Reinis Nittis (LVA) 30 p
2. Anton Marklund (SWE) 26 p
3. J-B Dubourg (FRA) 22 p
4. Phlilip Gehrman (SWE) 19 p
5. Ulrik Linnemann (DNK) 21 p
6. Peter Hedström (SWE) 16 p

FIA European Championship
1. Reinis Nittis (LVA), 30 p
2. Anton Marklund (SWE), 26 p
3. J-B Dubourg (FRA), 22 p
4. Ulrik Linnemann (DNK), 21 p
5. Phlilip Gehrman (SWE),19 p
6. Peter Hedström (SWE), 6 p

FIA European Rallycross Championship 2018
14-15 april, Barcelona, Spanien
12-13 maj, Mettet, Belgien
26-27 maj, Silverstone, GB (VM)
9-10 juni, Hell, Norge (VM)
30-1 juli, Höljes, Sverige
1-2 sept, Loheac, Frankrike
15-16 sept, Riga, Lettland