Anton Marklund silvermedaljör i FIA European Rallycross Championship 2018

2018-09-16

Marklund Motorsports förare Anton Marklund slutade på pallen i den femte och avgörande deltävlingen i FIA European Rallycross Championship i Lettland i helgen. Ett rejält högt tempo och en smart körning genom hela helgen, gav silver i årets rallycross-EM.

Inför tävlingen skiljde det fyra poäng mellan tvåan Cyril Raymond och trean Anton Marklund. För att gå om Cyril behövde Anton inte bara vara före honom, han behövde få fem poäng mer än fransmannen.

Anton var snabbast under den fria träningen och följde upp med en seger i första omgången. I andra omgången blev han tvåa, vilket gav ledningen inför dagens två omgångar.

Även idag hölls ett högt tempo, trots att bilen fick tekniska problem i tredje omgången slutade Anton fyra. Men i fjärde omgången fungerade det och hans tredjeplats gav seger i grundomgången.
– Jag är sjukt nöjd med farten vi har haft i grundomgången. Lördagens tempo hade gett mig en sjunde plats ibland VM-förarna, vilket visar vilken hög klass EM-åkarna håller. I tredje heatet hade jag lite tekniska problem som jag lyckades ta mig igenom och bli kvaletta.

Segern i grundomgången gav honom 16 viktiga poäng, vilket var fem poäng mer än huvudkonkurrenten om silvret. Dessutom fick han starta i pole-position i semifinalen.
– Jag fick inte till starten i semin och det har man inte riktigt råd med i det här startfältet. Så istället försökte jag köra lite smart för att ta mig till final och kunna avgöra det hela där, säger Anton.

På näst sista varvet i semifinalen uppstod samma problem som under morgonen. Trots det lyckades Anton ta sig i mål som tvåa.
– Mekanikerna gjorde ett enastående jobb under den korta tiden vi hade. De hann, men vi visste att det bara var provisoriskt. Frågan var inte om det skulle gå sönder utan när, säger Anton.

Anton startade i andra led i finalen och fick en bra start. Han kom ut som nummer tre ur första kurvan.
– När jag körde om Szabo i kurva fem gled jag tyvärr ut så Raymond kom om mig. Jag visste att det skulle räcka att få silver om jag var bakom Raymond. Så jag bevakade min position, med vetskapen att styrservon kunde ge upp. Vilket den tyvärr också gjorde igen, säger han.

Bakifrån kom Münnich. Skulle han ta sig förbi, skulle Anton få nöja sig med brons. Anton lyckades med minsta möjliga marginal hålla konkurrenten bakom sig. De båda gick nästan i mål sida med sida:
– Det var verkligen tight mellan oss, men jag lyckades behålla min tredjeplats, säger Anton nöjt.

Därmed kammar han hem silver i årets rallycross-EM.
– Det känns otroligt skönt. Vi hade en riktigt stark helg. Vi kom hit och tar fem poäng mer än Cyril, vilket räckte för att ta honom. Bilens utveckling har varit enorm och vi var snabbaste EM-bil i helgen. Tyvärr fick vi tekniska problem, men det är rallycross. Utan mitt team hade det här aldrig gått. Teamet har verkligen jobbat stenhårt med utvecklingen och lagt ner enormt mycket tid på bilen. Jag är så otroligt tacksam för både deras, våra samarbetspartners och alla andra som ställt upp och hjälpt mig till silvret i år, säger Anton.

Det har minst sagt varit en lyckad säsong för fjolårsmästaren Anton Marklund. Förutom EM-silver har han även, med en deltävling kvar, säkrat titeln i Porsche Approved Cup. Finaltävlingen körs nästa helg på Mantorp Park.

Resultat Riga, Lettland
1. Reinis Nitiss, 29 p
2. Cyril Raymond, 20 p
3. Anton Marklund, 25 p
4. Rene Münnich, 21 p
5. Sondre Evjen, 12 p
6. Krisztián Szabo, 21 p

FIA European Championship
1. Reinis Nitiss, 135 p
2. Anton Marklund, 101 p
3. Cyril Raymond, 100 p
4. Thomas Bryntesson, 62 p
5. Jean-Baptiste Dubourg, 61 p
6. Ulrik Linnemann, 53 p