Gulddrömmen sprack – men dubbla VM-medaljer inom räckhåll för Volkswagen RX Sweden

2016-10-16

Johan Kristofferssons och Volkswagen RX Swedens gulddröm i rallycross-VM sprack i tyska Buxtehude. Ändå har teamet mycket att köra för i finalen i Argentina om en månad.
– Just nu, efter att ha fått kasta in handduken i kampen om ett guld, är vi besvikna, men självklart är det stort att vi kan åka till finalen i Sydamerika med goda möjligheter att ta dubbla VM-medaljer, säger Tommy Kristoffersson, general manager i Volkswagen RX Sweden.

Det svenska Volkswagen-teamet kom till Tyskland och årets nästa sista deltävling med ambitionen att ta in på VM-ledande Mattias Ekström och ge Johan Kristoffersson en chans att tävla om guld i Argentina.
Tyvärr sprack de planerna. Kristoffersson avancerade visserligen till sin sjätte raka final, men på grund av en punktering fick han nöja sig med sjätte och sista plats.
Ekström slutade femma, kunde addera två poäng till de han kört till sig tidigare under helgen och det räckte precis för att säkra titeln.
– Ekström har gjort ett jättebra jobb genom hela året. Han har varit stabil, sa Kristoffersson, som också var en av de första att gratulera dalkarlen till titeln efteråt.

Självklart hade Johan Kristoffersson önskat att hans gulddröm levt vidare till 26-27 november. Nu får han försöka erövra silvret i förarmästerskapet och bronset i team-VM i stället när VM ska avslutas.
– Vi krigar vidare, försäkrar Johan och konstaterar:
– Det känns inte som om det var här i Tyskland vi tappade mästerskapet. Vi gjorde vårt bästa, men hade otur med startspåren. Vi startade från utsidan i alla fyra kvalheaten och på den här banan är det svårt att komma bakifrån. Speeden fanns där, men det hjälper ju inte när man åker i kön.

Johan Kristoffersson var sjätte man efter kvalet och startade från andra led i sin semifinal.
– Men starten var jättedålig, bilen gick i källarn. Det var skit, säger Kristoffersson, som via ett par läckra omkörningar ändå tog sig i mål som trea och avancerade till final.
– Det var verkligen bra, en kämpainsats.
I finalen fick inte Johan vara med och fightas speciellt länge. På det tredje varvet fick han punktering på vänster bakdäck och blev snabbt passerad av konkurrenterna. Då låg han på tredje plats.

För Anton Marklund och Tanner Foust, som gjorde sitt andra inhopp för säsongen i Volkswagen RX Sweden, blev helgen i Tyskland inte vad de hade hoppats på. Ingen utav gick vidare från kvalet utan fick nöja sig med 15:e respektive 18:e plats.
– Jag fick inte alls till starterna och för att vara med och slåss om toppositionerna på den här banan krävs det att man skaffar sig en bra position direkt i heaten, konstaterar Marklund, som snabbt lämnade besvikelsen bakom sig för att blicka fram mot Argentina.
– Där vill jag avsluta med en pallplats och bidra till att Johan tar VM-silver och teamet brons. Vi har fortfarande saker att kämpa för.

Resultat.
Rallycross-VM, Tyskland, 15-16 oktober.
1) Kevin Eriksson, Sverige, Ford
2) Petter Solberg, Norge, Citroën
3) Andreas Bakkerud, Norge, Ford,
4) Kevin Hansen, Sverige, Peugeot
5) Mattias Ekström, Sverige, Audi
6) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX

15) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo RX
18) Tanner Foust, USA, Volkswagen Polo RX

Förarmästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) Mattias Ekström, Sverige, Audi, 251 (klar världsmästare)
2) Petter Solberg, Norge, Citroën, 221
3) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX, 217
4) Andreas Bakkerud, Norge, Ford, 210
5) Sébastien Loeb, Frankrike, Peugeot, 194
6) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot, 174

13) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo RX, 66

Teammästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) EKS (Audi), 385 poäng
2) Team Peugeot Hansen, 368
3) Volkswagen RX Sweden, 283
4) Hooningan Racing Division (Ford), 271

FIA World Rallycross Championship 2016
16-17 april: Portugal, Montalegre
6-8 maj: Tyskland, Hockenheim
14-15 maj: Belgien, Mettet
28-29 maj: England, Lydden Hill
11-12 juni: Norge, Hell
2-3 juli: Sverige, Höljes
6-7 augusti: Kanada, Trois-Rivieres
3-4 september: Frankrike, Lohéac
17-18 september: Spanien, Barcelona
1-2 oktober: Lettland, Riga
15-16 oktober: Tyskland, Estering
26-27 november: Argentina, Rosari