Här är årets förare

2015-03-16


Volkswagen Sverige växlar upp sitt engagemang i rallycross. Under 2015 kommer de båda svenska teamen Marklund Motorsport och Kristoffersson Motorsport att göra en satsning för att nå den åtråvärda VM-titeln.

– Rallycross är den hetaste motorsporten just nu och vi och våra återförsäljare tycker att det känns oerhört spännande att kunna supporta en satsning där två av Sveriges främsta team siktar på att bli världsmästare, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen i Sverige.

Den nya satsningen offentliggjordes på en presskonferens i Stockholm idag. Där medverkade Marklund Motorsport och Kristoffersson Motorsport från Arvika.

Båda teamen siktar nu på att göra en hel säsong i FIA World RallyCross Championship 2015. Marklund Motorsport gick redan 2014 in i VM med support av Volkswagen Motorsport. Och nu tar alltså även KMS steget från de svenska banorna till de internationella. Teamens totalt fyra förare kommer att tävla i varsin fyrhjulsdriven Polo Supercar RX med närmare 600 hästkrafter under huven.

– Vi var nära 2014 och nu är förstås vår ambition att vinna såväl individuellt guld som teamtiteln, säger Jan Marklund, teamchef för Marklund Motorsport som sedan 2014 har en status som officiellt rallycrossteam för Volkswagen Motorsport.

– För KMS innebär det här att vi växlar upp vår satsning. Eftersom VM attraherar de främsta teamen och förarna är det ett sammanhang vi vill vara med i. Vi räknar med att kunna vara konkurrenskraftiga från start, säger Tommy Kristoffersson, teamchef för Kristoffersson Motorsport.

Under presskonferensen i Stockholm presenterades de förare som ska göra jobbet. Från Marklund blir det värmlänningen P-G Andersson och finländaren Toomas ”Topi” Heikkinen. KMS ställer upp med Johan Kristoffersson och norrmannen Tord Linnerud.

Ett tillfälle att tävla på hemmaplan blir förstås den välbesökta VM-deltävlingen i Höljes i början av juli.
– Den ser vi verkligen fram emot. Vi har varit med där de senaste åren och nu är det dags för en riktig Volkswagen-framgång, säger Tommy Kristoffersson.

Från Volkswagen Motorsport ser man positivt på att två team representerar Volkswagen i VM:
– VM i rallycross blir allt mer populärt: racen är kompakta och varierande. Med Marklund Motorsport och Kristoffersson Motorsport representeras Volkswagen av två extremt professionella privatteam som har utvecklat och tävlar med sina Polo RX Supercars individuellt. Uppställningen och kalendern utlovar en spännande WRC-säsong och vi är säkra på att Volkswagen-förarna kommer att finnas med och fightas i toppen av tävlingarna och mästerskapet, säger Jost Capito, chef Volkswagen Motorsport.

Utöver VM-tävlandet kommer teamen också att driva bilar i EM och i båda fallen blir det med norska förare. För Marklund tävlar Tommy Rustad och från KMS får vi se Ole Christian Veiby, som parallellt fortsätter med sin rallysatsning.

Volkswagen-förare FIA World Rallycross Championship 2015

Johan Kristoffersson, Kristoffersson Motorsport
Ålder: 26 år
Bosatt: Arvika
Meriter: Guld i STCC, Porsche Carrera Cup, Superstars (samtliga racing)

Tord Linnerud, Kristoffersson Motorsport
Ålder: 40
Bosatt: Gjövik, Norge
Meriter: Guld i motocross NM, 2 silver och 1 guld i NTCC (racing), trea i rallycross NM, flera segrar i NM i rally.

Per-Gunnar ”P-G” Andersson, Marklund Motorsport
Ålder: 34 år
Bosatt: Arvika
Meriter: 2 JVM-guld, 2 5:e platser i VM, 2 SM-guld (samtliga i rally)

Toomas ”Topi” Heikkinen, Marklund Motorsport
Ålder: 24 år
Bosatt: Joensuu, Finland
Meriter: Tvåa i FIA World RX 2014, GRC-mästare 2013, finsk mästare i rallycross 2010

FIA World RallyCross Championship 2015
24-26 april, Montalegre, Portugal
1-3 maj, Hockenheim, Tyskland
15-17 maj, Mettet, Belgien
22-24 maj, Lydden Hill, Storbritannien
19-21 juni, Estering, Tyskland
3-5 juli, Höljes, Sverige
7-8 augusti, GP3R, Kanada
21-23 augusti, Hell, Norge
4-6 september, Loheac, Frankrike
18-20 september, Barcelona, Spanien
2-4 oktober, Istanbul, Turkiet
16-18 oktober, Franciacorta, Italien
27-29 november, San Luis, Argentina