Marklund Motorsport på pallen i Frankrike

2018-09-02

I helgen kördes den fjärde deltävlingen i FIA European Rallycross Championship i franska Loheac och inför ca 80 000 personer på de fullsatta läktarna, fick Anton Marklund åter igen kliva upp på pallen.
– Helgen har varit lite upp och ned, så det var skönt att få till en tredjeplats, börjar Anton.

Det är drygt två månader sedan den sista rallycrosstävlingen kördes, som snöpligt nog slutade redan efter kvalomgångarna. Anton var rejält revanschsugen och inledde helgen med två stabila kval, vilka placerade honom på fjärdeplats inför söndagen.

I den tredje omgången var han med i en smäll, tvingades bryta och halkade därmed ned till en elfte plats. I fjärde och sista omgången reparerade han missen när han blev tvåa och klättrade därmed upp och till femteplats.
– Jag trodde verkligen inte det skulle vara möjligt att bli femma i grundomgången efter att jag tvingades bryta i tredje, säger Anton.

I semifinalen startade han i andra led och blev trea i mål.
– Det var tufft motstånd i semifinalen och jag kände att jag inte hade tillräckligt att sätta emot. Jag valde istället att köra lite på säkerhet och spara däck till finalen, förklarar Anton.

I finalen fick han starta i sista led, men lyckades kriga upp sig och var fjärde bil ut ur första kurvan:
– Jag hade Nitiss före mig och märkte att han hade problem. Hans bil drev inte som den skulle och vi tappade båda tid, därför valde jag alternativspåret direkt och kom ut före honom, säger Anton.

Det var ett genidrag även om luckan upp till Cyril Raymond och Krisztián Szabo blivit för stor för att Anton skulle ha någon möjlighet att komma ikapp. Därmed slutade han trea i tävlingen.
– Förarna före mig kör fabriksbilar och är väldigt duktiga förare. Utan mitt team och det jobb de lagt ner i sommar hade jag aldrig kunna ta upp den här fighten idag. De har jobbat stenhårt med utvecklingen av bilen och vi närmar oss nu, säger Anton.

Anton ligger på tredje plats i EM inför den sista deltävlingen som körs 15-16 september i Riga, Lettland.
– Vi visste redan innan säsongen att det skulle bli tufft att försvara EM-guldet med en helt nyutvecklad bil. Men målet har helt klart varit medalj och efter helgen har vi stärkt vår position. Jag kommer ta upp fighten för att vinna tävlingen och sen så får vi se hur långt det räcker, säger Anton.

Han och teamet vill även tacka av Tommy Rustad.
– Tommy tog 2015 teamets första EM-guld i SuperCar och har varit en fantastisk förare att ha i teamet. Han har lärt mig mycket och hans inhopp i år har hjälpt oss väldigt mycket med att hitta farten och med utvecklingen av den här bilen. Det är bara att gratulera honom till en lång karriär där han kan hålla huvudet högt, avslutar Anton.

För Tommy Rustad blev det en lite tyngre helg i VM där han slutade på sextondeplats.
– Jag kämpade lite hela helgen med sämre startspår. I första heatet startade jag i spår fyra och hamnade i trafik. I mitt andra heat fick Timo Scheider stopp mitt på banan, så jag tappade 3,5 sekunder. Men i tredje heatet gick det rätt bra och jag fick köra fritt, säger Tommy.

Inför sista omgången låg han på en sextonde plats.
– Det här är mitt sista race och jag visste att jag inte skulle ta mig vidare till final. Så jag valde för att bjuda på lite show istället, säger han med ett skratt.

Resultat Lohéac, Frankrike
1. Cyril Raymond, 30 p
2. Krisztián Szabo, 26 p
3. Anton Marklund, 20 p
4. Thomas Bryntesson, 16 p
5. Jere Kalliokoski, 20 p
6. Reinis Nitiss, 20 p

FIA European Championship
1. Reinis Nitiss, 106 p
2. Cyril Raymond, 80 p
3. Anton Marklund, 76p
4. Thomas Bryntesson, 53 p
5. Ulrik Linneman, 51 p
6. Jean-Baptiste Dubourg, 46 p