Ny pallplats och utökad EM-ledning för Anton Marklund i rallycross-EM

2017-06-11

I helgen kördes den andra deltävlingen i årets rallycross-EM för SuperCar i Norska Hell och den bjöd på nya framgångar för teamet och dess två förare, Anton Marklund och Magda Andersson.

För Antons del handlade det om att försvara sin EM-ledning efter segern i Barcelona för drygt två månader sedan. Vilket han gjorde med bravur:
– Det har inte varit en helt problemfri helg, men vi lyckades hålla ihop det och placerade oss etta efter kvalomgångarna, säger Anton.

I finalen låg han på en andraplats och jagade ledande Robin Larsson. Vid alternativspårets utgång blev han hårt påkörd bakifrån, tappade sin placering och gick i mål som trea. Efter racets slut bedömde domarna att påkörningen var ojust och utdelade fem sekunders tidstillägg till föraren.

Därmed slutade Anton på andraplats och utökade sin ledning i EM med fyra poäng.
– Målet var att förvalta ledningen och vara med i toppen och plocka poäng. Det känns otroligt skönt att vi inte bara lyckades ta poäng, utan även utökade EM-ledningen. Vi har mycket positivt att ta med oss från den här tävlingen och jag ser verkligen fram emot att få köra på hemmaplan om några veckor. Det är alltid kul att komma till Höljes och att få göra det som EM-ledare känns extra kul, avslutar Anton.

Teamets andra förare, Magda Andersson, gör i år debut i SuperCar. Hon kammade i fjol hem ett EM-silver i klassen TouringCar. Det här året kommer att bli lite av ett läroår för henne när hon går från tvåhjulsdriven till fyrhjulsdriven bil:
– Skillnaden är framförallt att det går så mycket snabbare. Inte bara bilen – allt går fortare, alla beslut och förare runt om. I TouringCar var jag duktig att minimera misstagen och hitta farten. I SuperCar är inte det lika avgörande när marginalerna är mindre, här gäller det att lita på bilen och våga pusha det där lilla extra. Förut har jag till exempel aldrig använt handbromsen utan kört mer på spårval, här är körningen mer brutal, förklarar Magda.

I Barcelona slutade hon på 28 plats och blev utan poäng. I helgen gjorde hon stora framsteg och slutade på femtonde plats totalt av 32 förare med en elfte tid som bäst. Hon kammade dessutom hem sin första heatseger och fick även sina första EM-poäng i klassen:
– Jag är jättenöjd med min insats, speciellt idag. Jag har börjat komma in bra i körningen och tog två starter, vilket har varit ett delmål. Jag fick nionde tid på träningen i morse och det kändes jätteskönt, avslutar Magda.

Nästa tävling är på hemmaplan, i Värmländska Höljes, den 1-2 juli.

Resultat Hell, Norge
1. Robin Larsson (SWE) 28 p
2. Anton Marklund (SWE) 26 p
3. Alexander Hvaal (NOR) 17 p
4. Peter Hedström (SWE) 19 p
5. Tamas Pal Kiss (HUN) 18 p
6. Tommy Rustad (NOR) 22 p

15. Magda Andersson (SWE) 2 p

Tabellen för Supercar-EM
1. Anton Marklund (Swe), 56 p
2. Robin Larsson (Swe), 44 p
3. Tamas Pal Kiss (Hun), 40 p
4. Tommy Rustad (Nor), 37 p
18. Magda Andersson (Swe), 2 p

Kalender Supercar-EM
1-2 april: Spanien, Barcelona
10-11 juni: Norge, Hell
1-2 juli: Sverige, Höljes
2-3 september: Frankrike, Loheac
16-17 september: Lettland, Riga