Seger i den andra deltävlingen av FIA European Rallycross för Anton Marklund

2018-05-13

I helgen gick den andra deltävlingen av FIA European Rallycross Championship av stapeln på Circuit Jules Tacheny i Belgien och Marklund Motorsports förare Anton Marklund fick kliva högst upp på pallen.

Men vägen till segern var fylld av både stolpe ut – och stolpe in för teamets del.
– I första omgången hade jag inget turbotryck. Det gjorde att jag saknade effekt och fick bara till en tionde tid, säger Anton.

Trots den tuffa starten lyckades han genom en heatseger i andra omgången klättra upp till fjärde plats inför dagens två avslutande omgångar. Målet idag var att kvalificera sig till första led i en av semifinalerna, vilken han lyckades med.
– I semifinalen startade vi i första led och hade lite häng på Cyril Raymond. Men så for en turboslang. Som tur var hade jag så pass mycket försprång att jag lyckades behålla andraplatsen. Verkligen tur att det inte hände i finalen, säger han.

I finalen startade Anton i andra led och fick till en kanonstart och var först in i första böj.
– Det var verkligen en grym första kurva, med en perfekt inbromsning. Tyvärr fick jag mig en rejäl smäll så framvagnen gick sönder, troligen styrväxeln. Bilen var enormt svårkörd – ibland var ratten rak och ibland låg den ”20 minuter” fel. Det var enormt svårt att veta hur mycket jag skulle styra, säger Anton.

Anton trodde att han skulle få nöja sig med en femte – sjätteplats. Men teamets taktiska val av alternativspåret räddade upp situationen.
– Trots att jag gjorde ett misstag i jokern kom jag ut först. Jag hade även lite tur med att de andra förarna hamnade i trafik, säger han.

Han lyckades behålla ledningen ända in i mål och därmed var årets första seger i FIA European Rallycross ett faktum.
– Den här segern vill jag verkligen tillägna teamet. De har gjort ett fantastiskt jobb och jag är så glad att de byggt en så här bra bil, som klarar av de hårda smällarna. Istället för att gå av, blir det bara krokigt. Det är tydligt att man kan vinna med en trasig framvagn, bara man aldrig ger upp, säger Anton med ett skratt.

Nästa tävling för Marklund Motorsports del blir VM-deltävlingen i Silverstone 26-27 maj. Då kommer även norrmannen Tommy Rustad att ansluta sig till teamet.
– Den här helgen har varit enormt givande och jag har lärt mig mycket om hur jag ska köra den nya bilen. Vi kommer till start i England för att bli ännu starkare och laborera lite för att hitta rätt inställningar, avslutar Anton.

Resultat Barcelona
1. Anton Marklund (SWE) 27 p
2. Reinis Nitiss (LVA) 26 p
3. Cyril Raymond (FRA) 26 p
4. Peter Hedström (SWE) 14 p
5. Ulrik Linnemann (DNK) 20 p
6. Anders Bråten (NOR) 11 p

FIA European Rallycross Championship
1. Reinis Nitiss 56 p
2. Anton Marklund 53 p
3. Ulrik Linneman 41 p
4. Peter Hedström 30 p
5. Jean-Baptiste Dubourg 26 p
6. Cyril Raymond 26 p

FIA European Rallycross Championship 2018
14-15 april, Barcelona, Spanien
12-13 maj, Mettet, Belgien
26-27 maj, Silverstone, GB (VM)
9-10 juni, Hell, Norge (VM)
30-1 juli, Höljes, Sverige
1-2 sept, Loheac, Frankrike
15-16 sept, Riga, Lettland