Semifinal vid första gästspelet i FIA World Rallycross Championship på klassiska Silverstone

2018-05-27

I helgen fanns Marklund Motorsport på plats med två bilar på den klassiska F1-banan i Silverstone när FIA World Rallycross Championship kördes. Ordinarie förare Anton Marklund fick sällskap av norrmannen Tommy Rustad under teamets första VM-inhopp.

Tommy Rustad med meriter från flera motorsportgrenar, bland annat EM-mästare i rallycross, EM-guld i Renault Sport Spider och två STCC-titlar, var med och visade att bilarna är konkurrenskraftiga i helgen.
– Det känns väldigt gott att vara tillbaka hos Marklund Motorsport. Det är ett härligt team, jag vann EM tillsammans med dem 2015 och vi trivs ihop, säger Tommy.

Trots att det var hans första tävling både i bilen och för året, var han med i toppen hela helgen.
– Bilen passar min körstil väldigt bra och jag har inte haft några tekniska problem under hela helgen. Jag har fått köra i mitt eget tempo, säger Tommy.

Han kvalificerade sig till semifinal där det blev en smäll i starten, alla däck hamnade i mitten på banan och där det tog stopp för Tommy.
– Jag låg mitt i banan och såg inte hindret förrän det var för sent, säger han.

Semifinalen blev rödflaggad och omstartad, men tyvärr räckte det inte hela vägen till final den här gången.
– En fjärdeplats i semifinalen är jag väldigt nöjd med och jag ser verkligen fram emot hemmatävlingen i Norge om två veckor. Det här var lite av ett genrep för min del. Däremot tycker jag synd om Anton som hade tekniska problem i helgen, avslutar Tommy.

Anton höll upp ett bra tempo på träningarna och warm-upen. Men dessvärre uteblev placeringarna då han drabbades av tekniska problem:
– Vi hade problem med frambromsarna under de första två omgångarna. I första omgången gjorde det att jag fick motorstopp och tappade en topp tio placering, säger han.

Problemet kvarstod och idag valde teamet att laborera med Antons bil för att se hur bilen reagerade med olika inställningar.
– I helgen var det Tommy som hade bättre fart trots så lite tid i bilen och han fick visa vad teamets bilar går för. Det har varit en lärorik helg och vi blickar framåt mot nästa VM-tävling i Norge. Där ska vi nog kunna vara vassa och jag hoppas få visa vad den nya bilen går för, avslutar Anton.

Johan Kristoffersson vann tävlingen, före Andreas Bakkerud och Sebastien Loeb. Tommy Rustad slutade på elfte plats och Anton Marklund på sjuttonde.

Teamet kommer till start med samma förarduo i nästa VM-deltävling som körs i Norska Hell, 9-10 juni.

Resultat WRX Silverstone
1. Johan Kristoffersson (SWE)
2. Sébastien Loeb (FRA)
3. Petter Solberg (NOR)
4. Mattias Ekström (SWE)
11. Tommy Rustad (NOR)
17. Anton Marklund (SWE)