Stark premiär i rallycross-VM

2016-04-18

Det svenska rallycross teamet, Volkswagen RX Sweden, visade upp imponerande varvtider och prestationer på både vått och tort underlag under årets första tävling i FIA World Rallycross Championship. Båda Volkswagen Polo RX nådde semi-final och bara en påkörning i finalen grusade förhoppningarna om en pallplacering i Montalegre, Portugal [17 april].

I en tävling som började med regn och rusk den första dagen, för att senare torka upp under dag två, satte Johan Kristoffersson snabbaste varvtid i den första kvalomgången och kvalificerade sig till första startled i semifinalen. Väl där visade han upp potentialen i sin Volkswagen Polo RX och vann framför Sébastien Loeb.

I finalen gjorde Kristoffersson en klockren start och belönades med Monster Energy Supercharge Award, för att ha kommit först till den första kurvan. Han tog jokerspåret på det första varvet och satte därefter helgens snabbaste varvtid (38,979) i jakten på första platsen. På det fjärde varvet, när helgens totalsegrare, Petter (Solberg), kom ut från sitt jokerspår blev det kontakt mellan bilarna vilket resulterade i mekaniska problem för Kristoffersson.

 ”Helgen började bra i det först kvalet, det var väldigt blött och halkigt på banan men bilen fungerade bra och vi var snabbast. Starterna var inte de bästa under den första dagen men vi fick till dem bättre till dag två, även om de inte var helt perfekta. Däremot till semifinalen var starten bra och vi såg till att vinna den, vilket jag är väldigt nöjd med”, sa Kristoffersson. ”I finalen fick jag en näst intill perfekt start, vi hade en klar strategi att gå direkt in i jokerspåret, för att sedan jaga ikapp toppen. När Petter (Solberg) kom ut från sitt jokerspår slog vi ihop och min framvagn gick sönder. Därefter hade jag inget annat val än att slå av på tempot för att komma i mål. Helgen hade sina toppar och dalar, men farten var där och säsongen är lång, så jag är nöjd.”

 Tidigare europamästaren i touringcar, Anton Marklund, slutade på 12e plats efter de fyra kvalomgångarna och tog sig därmed vidare till semifinal. Precis som hans teamkamrat, Kristoffersson, tog Anton sitt jokerspår på det första varvet men blev fast i trafik och lyckades därmed inte ta sig vidare till final. ”Farten var väldigt bra i helgen, men jag gjorde ett misstag i den första kvalomgången, vilket resulterade i ett tidigt heat i Q2 när banan var långsammare”, sa Marklund. ”I semifinalen försökte jag gå ut hårt från sista startled men jag missade bromspunkten i första kurvan och fick lov att gå in i jokerspåret bakom tre andra bilar. Därifrån var det omöjligt att åstadkomma några underverk då banan inte bjuder in till omkörningar. I helgen fick jag lära mig den hårda vägen att man inte skall göra misstag i första kvalomgången. Farten finns där och jag ser fram emot att visa vad vi kan prestera.”

Volkswagen RX Sweden’s team chef, Michael Schneider, var nöjd med prestationen av de båda Volkswagen Polo RX bilarna och teamet. ”Helgen startade bra med en seger i Q1. Jag är väldigt nöjd med resultaten vi såg i helgen, utom finalen”, sa Schneider. ”Vi visade att vi har farten och vi kommer igen i Hockenheim. Vi har fått bevis på att vi har tagit flera steg åt rätt håll med utvecklingen på bilden under försäsongen, så jag skulle vilja tacka alla i teamet för allt det hårda jobb de har lagt ned på bilen och allt runtomkring.

Nästa tävling i FIA World Rallycross Championship går i Hockenheim, Tyskland, den andra helgen i maj (6-8)

 

Portugal final resultat:

1 Petter Solberg (Citroen DS3)

2 Robin Larsson (Audi A1)

3 Toomas Heikkinen (Audi S1)

4 Andreas Bakkerud (Ford Focus)

5 Sebastien Loeb (Peugeot 208)

6 Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo)

12 Anton Marklund (Volkswagen Polo)

 

FIA World Rallycross Championship Förarmästerskap:

1 Petter Solberg (Citroen DS3) 29

2 Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo) 21

3 Robin Larsson (Audi A1) 21

4 Toomas Heikkinen (Audi S1) 20

5 Andreas Bakkerud (Ford Focus) 20

6 Mattias Ekström (Audi S1) 19

11 Anton Marklund (Volkswagen Polo) 7

 

FIA World Rallycross Championship Teammästerskap:

1 EKS RX 39

2 Volkswagen RX Sweden 28

3 Team Peugeot-Hansen 26

4 Hoonigan Racing Division 20

5 Olsbergs MSE 12

6 World RX Team Austria 4