Till Portugal för premiären i Rallycross-VM 2016

2016-04-08

Med nya bilar och nytt utseende för säsongen beger sig Volkswagen RX Sweden, till Montalegre-banan i Portugal för att köra premiären i rallycross-VM, FIA World Rallycross Championship presented by Monster Energy, den 16-17 april.

De svenska förarna Johan Kristoffersson och Anton Marklund kommer att köra ett par splitt nya Volkswagen Polo RX Supercar mot ett mycket starkt startfält med flera fabriksteam.

Kristoffersson vann VM-premiären i Portugal i fjol och slutade trea totalt i mästerskapet i sin Volkswagen Polo RX Supercar. Han ser fram emot att årets säsong sätter igång.

– Mitt mål för säsongen är att jag ska vara med i titelfajten när vi kommer till finalen i Argentina, säger han. Jag vet att alla har jobbat hårt över vintern men jag känner mig bättre förberedd för den här säsongen än i fjol. Alla förare ställer upp med ett mål i sikte, att vinna, och jag skiljer mig inte på något sätt. Stämningen i teamet är bra, det är en bra atmosfär och jag ser fram emot att få jobba tillsammans med grabbarna.

 Anton Marklund, med en pallplats i bagaget från förra årets VM, kommer tillbaka för att köra en Volkswagen Polo RX den här säsongen och hans mål är att hitta en jämn resultatnivå för att hjälpa fram sitt team i teammästerskapet.

– Vi avslutar våra förberedelser med att testa i Lousada i Portugal vilket är väldigt bra. Vi behöver bara finjustera de sista detaljerna före premiären, säger han. Det är viktigt att få en problemfri tävling och att vi har farten redan från början så att jag får en bra start på året. Jämfört med många av mina konkurrenter har jag betydligt mindre erfarenhet och jag kommer att försöka lära mig så mycket som möjligt den här säsongen. Men det betyder inte att jag inte kommer försöka slåss om segrar för det. Målet är att göra bra resultat hela säsongen för att hjälpa fram teamet i teammästerskapet. Jag har aldrig ställt upp i en tävling med någon annan ambition än att vara med i finalen och att vinna segrar den här säsongen är en klar målsättning. Förhoppningsvis kan jag få med mig ett par troféer hem till Norrland genom att köra för Volkswagen igen precis som jag gjorde 2014.

Teamchefen för Volkswagen RX Sweden, Michael Schneider, är nöjd med utvecklingen av den nya bilen, en Volkswagen Polo RX Supercar, och han ser fram emot att få se hur den står sig mot konkurrensen i Portugal.

– Första tävlingen är alltid speciell eftersom den ger en indikation om rangordningen och visar resultatet av allt hårt arbete över vintern. I år har vi nya konkurrenter och jag är säker på att alla team har jobbat hårt för att hitta mer prestanda, säger Schneider. Jag ser verkligen fram emot premiären. Rallycrossen växer, vi tävlar mot några av de bästa förarna i världen från rally och banracing. Konkurrensen var hård förra säsongen men 2016 kommer att bli ännu tuffare. Jag vill också tacka alla i teamet, våra partners och leverantörer, för deras insatser över vintern.

Sten Forsberg, VD för Volkswagen Sverige, är spänd på att få se den nya Polon på banan i premiären.

– Äntligen börjar säsongen och vi är spända på att få se vår nya Polo RX Supercar på banan, säger Forsberg. Teamet kommer väl förberett till Portugal men deras uppgift är långt ifrån enkel. Våra konkurrenter har inte legat på latsidan de senaste månaderna. Jag tror att vi kan se fram emot en mycket intressant säsong.

Denna säsong av Rallycross-VM kan ses i direktsändning på SVT. Sändningarna från Portugal kan ses i SVT1 från kl. 15.00, söndag den 17 april.