VM-medaljer på spel när Volkswagen RX Sweden avslutar i Argentina

2016-11-25

Final i Argentina – då kör Volkswagen RX Sweden för dubbla medaljer i rallycross-VM.
I förar-VM är Johan Kristoffersson på silverjakt i kamp med Petter Solberg och Andreas Bakkerud.
Anton Marklund hoppas bli bronshjälte i teammästerskapet.

Rallycross-VM 2016 avslutas på Autodromo Rosario i Argentina kommande helg. Mattias Ekström är redan klar världsmästare, men kampen om övriga medaljer är en öppen historia.
I förar-VM väntar en stenhård duell om silver och brons mellan i första hand Petter Solberg, Johan Kristoffersson och Andreas Bakkerud. Solberg har 221 poäng inför avgörandet. Kristoffersson 217 och Bakkerud 210. 30 poäng står på spel.
– Vi har en hel del att kämpa om så det blir viktigt att göra en bra och stabil avslutning. Det gäller att försöka vrida ur det sista – maximera det paket vi har den här helgen, säger Johan Kristoffersson som trivs på banan i Argentina.
– Den är rolig och bra, jag gillar layouten. Nackdelen är dammet, det förstörde eventet förra året. Hoppas arrangörerna gör ett bättre jobb i det avseendet den här gången.
Solberg, Kristoffersson, Bakkerud. Någon ur trion kommer att sitta med Svarte Petter efter finalhelgen. I fjol var det Bakkerud, som fick ge sig i bronsfighten mot Kristoffersson.
– Självklart skulle jag vilja kliva upp ett steg och ta silvret bakom Ekström i år, men jämfört med att bli fyra är skillnaden mellan brons och silver obetydlig. Fyra vill man inte bli, slår Kristoffersson fast.

Tommy Kristoffersson, general manager i det svenska Volkswagen-teamet, är förväntansfull inför årets tolfte och sista deltävling i mästerskapet.
– Vi hade gärna åkt till Sydamerika för att tävlat om guldet, men kan vi avsluta säsongen med dubbla VM-medaljer skulle det givetvis vara riktigt stort det också, säger Tommy Kristoffersson.
Han tror att dagsformen kommer att avgöra på söndag.
– Men då menar jag inte bara förarnas form. Teamet, alla killarna runt bilarna, måste också vara på topp för att vi ska avsluta på bästa sätt.

I teammästerskapet är Volkswagen RX Sweden trea före Ford-teamet Hoonigan Racing Division med Andreas Bakkerud och Ken Block.
Varken Marklund eller Block har någon framskjuten placering i förar-VM att slåss för. Deras fokus ligger helt och hållet på teammästerskapet och den hägrande bronsmedaljen.
– Självklart är jag väldigt sugen på att avsluta med att ta min första pallplats för säsongen, men min viktigaste uppgift blir helt klart att hålla koll på och vara före Block. Förutsättningarna inför finalen är därför väldigt annorlunda för mig som förare. Jag kan bli vågmästare i kampen om teambronset och den möjligheten vill jag gärna ta, säger Marklund.
Inför avgörandet i Sydamerika toppar EKS (Audi) teammästerskapet 17 poäng före Team Peugeot Hansen. I kampen om bronset är Volkswagen RX Sweden tolv poäng före Hoonigan Racing Division.

Årets sista deltävling i rallycross-VM livesänds som vanligt att Sveriges Television. På söndag är det Kunskapskanalen kl 18.00-20.00 – och SVT Play – som gäller.

Tidsschema (lokal tid) rallycross-VM Rosario, Argentina, 25-27 november.
Lördag 26 november
Kl 09.00: Fri träning
Kl 11.30: Kvalomgång 1, Q1
Kl 13.30: Kvalomgång 2, Q2

Söndag 27 november
Kl 09.45: Warm up
Kl 11.00: Kvalomgång 3, Q3
Kl 12.30: Kvalomgång 4, Q4
Kl 15.00: Semifinaler och final

Förarmästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) Mattias Ekström, Sverige, Audi, 251 (klar världsmästare)
2) Petter Solberg, Norge, Citroën, 221
3) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX, 217
4) Andreas Bakkerud, Norge, Ford, 210
5) Sébastien Loeb, Frankrike, Peugeot, 194
6) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot, 174

13) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo RX, 66

Teammästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) EKS (Audi), 385 poäng
2) Team Peugeot Hansen, 368
3) Volkswagen RX Sweden, 283
4) Hoonigan Racing Division (Ford), 271

FIA World Rallycross Championship 2016
16-17 april: Portugal, Montalegre
6-8 maj: Tyskland, Hockenheim
14-15 maj: Belgien, Mettet
28-29 maj: England, Lydden Hill
11-12 juni: Norge, Hell
2-3 juli: Sverige, Höljes
6-7 augusti: Kanada, Trois-Rivieres
3-4 september: Frankrike, Lohéac
17-18 september: Spanien, Barcelona
1-2 oktober: Lettland, Riga
15-16 oktober: Tyskland, Estering
26-27 november: Argentina, Rosario