VM-pallen hägrar för Volkswagen RX Sweden i Kanada

2016-08-04

Semestern är över – till helgen börjar ”andra halvlek” i rallycross-VM 2016.
Den sjunde av mästerskapets tolv tävlingar avgörs i Trois-Rivieres, Kanada.
Dit kommer Volkswagen RX Sweden med farten från Höljes och förhoppningar om ett toppresultat. Kanske kommer årets första pallplats på banan i Quebec?

Sex tävlingar är avgjorda, sex återstår. Nu börjar nedräkningen mot guld i rallycross-VM. Johan Kristoffersson åker till Kanada som femte man i VM-tabellen, bara fyra poäng från det brons han erövrade i fjol.
– En ny medalj finns definitivt inom räckhåll. Min målsättning är självklart att plocka pallplatser och avancera i mästerskapet, säger Johan Kristoffersson som verkligen ser fram emot att få tävla igen efter längre tids semester.
– Det har varit rätt skönt att vara ledig, men nu ska det bli kul att komma igång. Vi har haft mycket stolpe ut i semifinaler och finaler hittills i mästerskapet, vilket varit irriterande. Nu hoppas jag att det vänder för oss så vi kan vara med och slåss om pallplatser och de stora poängen.

Teamkompisen Anton Marklund är också ordentligt motiverad att ta sig an den andra halvan av säsongen.
– Jag är sugen. Nu var det alldeles för länge sedan vi tävlade i VM, säger han.
Jämfört med första halvan i fjol har norrlänningen kört till sig nästan dubbelt så många poäng i årets mästerskap. Men även om Marklund är den i teamet som erövrat de bästa placeringarna hittills – två fjärdeplatser – återfinns han först på 13:e plats i tabellen.
– Eftersom jag är en bit efter kommer jag att fokusera på de enskilda tävlingarna snarare än slutplacering i mästerskapet. Seger, pallplatser blir mitt mål i de race som återstår.

Volkswagen RX Sweden visade hög kapacitet inför rekordpublik (44.400 åskådare) i Höljes i den senaste VM-deltävlingen. Johan Kristoffersson dominerade och tog maximala poäng i kvalet, både han och Marklund imponerade i semi och för andra gången i år återfanns teamets båda Volkswagen Polo i final.
Där såg Kristoffersson ut att gå mot en andraplats när han fick dubbelpunktering. Marklund var stark fyra över mållinjen – tangerat säsongsbästa.
Besvikelsen över att det svenska Volkswagen-teamet återigen blev snuvat på en podiumplats var stor efteråt. Men pallmissen till trots blev tävlingen i Höljes ett rejält kliv framåt. Farten fanns nämligen där igen.
– Det var skönt att vi fick tillbaka pacen och därmed också möjligheten att vara med och fightas högt upp i resultatlistorna, säger Kristoffersson.
– Bilen var vassare än någon gång tidigare den här säsongen. I de andra tävlingarna under säsongen har jag fått köra över min egen gräns för att vara med i den absoluta toppen. Det behövde jag inte i Höljes, säger Marklund.

Volkswagen RX Sweden jobbade mycket med sina bilar inför den svenska VM-deltävlingen. Det arbetet gav önskat resultat. Nu hoppas teamet på ytterligare ett steg i utvecklingen i Kanada.
– Sedan Höljes har vi gjort ytterligare uppdateringar när det gäller transmission, motor och väghållning. Det är inga jättestora grejer, men i den hårda konkurrens som råder i VM är kan varje liten detalj vara helt avgörande. Vi är hoppfulla och inför fortsättningen på mästerskapet hoppas vi på bättre flyt än vad vi hade under den första halvan, säger Tommy Kristoffersson, teamets general manager.
Volkswagen RX Swedens ambition har hela tiden varit att vara med och vinna tävlingar och slåss om medaljer i mästerskapet. Den målbilden har inte ändrats. Johan Kristoffersson har god medaljchans i förar-VM och i teammästerskapet är Volkswagen RX Sweden trea.
– Det är en tuff utmaning som väntar oss, men vi är inte nöjda om vi inte når en medaljplats i båda mästerskapen, slår Tommy Kristoffersson fast.

Kanske kan teamet förstärka sin position redan i Quebec till helgen? I fjol stod två Volkswagenförare (Toomas Heikkinen och Tanner Foust) på pallen efter tävlingen på Grand Prix de Trois-Rivieres. I år kan det vara Johan Kristofferssons och Anton Marklunds tur.

Sveriges Television sänder direkt från VM-tävlingen i Kanada med start kl 20.00 i Kunskapskanalen. Kl 21.00 går sändningen över i SVT24 där den också avslutas.

Tidsschema (kanadensisk tid) för VM i rallycross i Kanada 6-7 augusti
Lördag 6 augusti
09.00: Fri träning
11.00: Fri träning
14.00: Kvalomgång 1
16.15: Kvalomgång 2

Söndag 7 augusti
08.25: Warm-up
09.30: Kvalomgång 3
11.30: Kvalomgång 4
15.00: Semifinaler och final

Förarmästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) Mattias Ekström, Sverige, Audi, 142 poäng
2) Petter Solberg, Norge, Citroën, 137
3) Andreas Bakkerud, Norge, Ford, 110
4) Sébastien Loeb, Frankrike, Peugeot, 106
5) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX, 106
6) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot, 86

13) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo RX, 46

Teammästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) EKS (Audi), 224
2) Team Peugeot Hansen, 192
3) Volkswagen RX Sweden, 152
4) Honigan Racing Division (Ford), 133
5) World RX Team Austria (Ford), 109
6) Olsbergs MSE (Ford), 65

FIA World Rallycross Championship 2016
16-17 april: Portugal, Montalegre
6-8 maj: Tyskland, Hockenheim
14-15 maj: Belgien, Mettet
28-29 maj: England, Lydden Hill
11-12 juni: Norge, Hell
2-3 juli: Sverige, Höljes
6-7 augusti: Kanada, Trois-Rivieres
3-4 september: Frankrike, Loheac
17-18 september: Spanien, Barcelona
1-2 oktober: Lettland, Riga
15-16 oktober: Tyskland, Estering
26-27 november: Argentina, Rosario