Volkswagen RX Sweden fortsätter jakten på VM-medaljer i Riga

2016-09-29

Volkswagen RX Swedens jakt på medaljer i rallycross-VM fortsätter den här helgen när Riga gör entré i mästerskapet.
Johan Kristofferson har fortfarande guldfokus och Anton Marklund är fast besluten att gör sitt för att Volkswagen RX Sweden ska behålla sin bronsposition i teammästerskapet.

Det är på Bikernieki-banan strax utanför centrala Riga som säsongens tionde deltävling i rallycross-VM avgörs 1-2 oktober. Lettlands huvudstad är ny för året i kalendern och i Volkswagen RX Sweden ser man fram emot mötet med en helt ny tävlingsplats.
– Det ska bli spännande att komma till en ny bana. Jag vet bland annat att den innehåller några hopp och att det är bra grepp på gruspartierna. Banan verkar vara lite av en blandning mellan Lohéac och Barcelona och det bör inte vara någon nackdel för mig, säger Johan Kristoffersson som vann i Frankrike och körde final i Spanien.
– Att tävla på helt nya banor är sällan något problem för mig. Jag brukar inte behöva speciellt många varv på mig för att få upp farten, konstaterar Anton Marklund, som förses med en helt ny Volkswagen Polo RX till tävlingen i Riga.
Efter kraschen i Kanada har han tävlat med teamets testbil.

Johan Kristoffersson är formstarkast av alla förare i VM just nu och hotar mästerskapets toppduo, Mattias Ekström och regerande mästaren Petter Solberg. På de fyra senaste deltävlingarna har värmlänningen tagit in 16 poäng på Ekström och 21 på Solberg. Med tre deltävlingar kvar återstår 26 respektive 16.
• Hur kommer det att se ut poängmässigt på söndag?
– Det är inte lätt att säga. Vi ska givetvis göra vårt jobb så bra vi kan, men resultatet hänger inte bara på oss. Det beror så mycket på hur de andra sköter sig också. Halkar man lite fel får man en dålig plats i semifinalen och chanserna till final minskar. Dessutom svänger det fort. Se bara på Barcelona där Ekström tog hela 15 poäng på Solberg i toppen, säger Kristoffersson.

Värmlänningen har gott om självförtroende efter framgångarna i de fyra senaste deltävlingarna – etta i Frankrike, trea i Kanada och final i Sverige och Spanien. Guldet hägrar och det faktum att Mattias Ekström nu fått klartecken att fullfölja VM-serien dämpar inte Kristofferssons entusiasm.
– Det hade varit lättare att ta guld om Ekström inte kört tävlingen i Tyskland, men det är inte kört för det, säger han optimistiskt.

Anton Marklund har inte längre någon chans på en individuell topplacering i mästerskapet, men är mycket motiverad inför de avslutande tre deltävlingarna.
– Jag kommer att ge hundra procent i säsongsavslutningen för att vi ska knipa tredjeplatsen i teammästerskapet, men också för att hjälpa Johan till ett brons eller bättre, säger norrlänningen.

Tommy Kristoffersson, general manager i Volkswagen RX Sweden, ser liksom förarna fram emot deltävlingen i Riga. Mycket står på spel och det är ett läge som Tommy gillar.
– Vi åker till Riga för att kavla upp ärmarna och kriga. I det här skedet av säsongen är VM lika mycket en kamp mellan ingenjörerna som mellan förarna. Vi har ett sammansvetsat team med mycket självförtroende som kommer att åka precis allt vi kan i Lettland, försäkrar han.

Missa inte VM-deltävlingen från Riga på söndag. Sveriges Television sänder live i både SVT1 och SVT Play kl 13.00-15.00.

Tidsschema rallycross-VM Riga, Lettland 1-2 oktober (lokal tid CET+1)

Lördag 1 oktober
Kl 09.00: Fri träning
Kl 12.00: Kvalomgång 1
Kl 14.30: Kvalomgång 2

Söndag 2 oktober
Kl 08.30: Warm-up
Kl 09.30: Kvalomgång 3
Kl 11.45: Kvalomgång 4
Kl 15.00: Semifinaler och final

Förarmästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) Mattias Ekström, Sverige, Audi, 204
2) Petter Solberg, Norge, Citroën, 194
3) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX, 178
4) Andreas Bakkerud, Norge, Ford, 170
5) Sébastien Loeb, Frankrike, Peugeot, 154
6) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot, 143

13) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo RX, 62

Teammästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) EKS (Audi), 318 poäng
2) Team Peugeot Hansen, 297
3) Volkswagen RX Sweden, 240
4) Hooningan Racing Division (Ford), 224

FIA World Rallycross Championship 2016
16-17 april: Portugal, Montalegre
6-8 maj: Tyskland, Hockenheim
14-15 maj: Belgien, Mettet
28-29 maj: England, Lydden Hill
11-12 juni: Norge, Hell
2-3 juli: Sverige, Höljes
6-7 augusti: Kanada, Trois-Rivieres
3-4 september: Frankrike, Lohéac
17-18 september: Spanien, Barcelona
1-2 oktober: Lettland, Riga
15-16 oktober: Tyskland, Estering
26-27 november: Argentina, Rosario