Volkswagen RX Sweden siktar på pallplats i Hockenheim

2016-05-05

Volkswagen RX Sweden siktar på pallplats med Johan Kristoffersson och Anton Marklund i årets andra deltävling av FIA World Rallycross Championship, som avgörs i Hockenheim, Tyskland kommande helg (6-8 maj).

Det nykomponerade Volkswagen RX Sweden har inlett säsongen förtjänstfullt, tvåa i teammästerskapet och delad andra plats i förarmästerskapet efter den första deltävlingen i Montalegre, Portugal. Kristoffersson visade direkt klass i sin nya Volkswagen Polo RX med nytt banrekord och segern inom räckhåll innan kontakten med Solberg grusade segerförhoppningarna. Även Marklund startade säsongen bra och nådde semifinal. Teamet återvände därefter hem till Sverige och Höljes för tester och utvärdering av nya komponenter, något man tror skall komma väl till pass för de utmaningar som väntar i Hockenheim.

Kristoffersson fokuserar på jämnheten och har hela tiden mästerskapstotalen i åtanke. ”Jag tycker om banan i Hockenheim, särskilt accelerationerna på gruspartierna tror jag kan passa oss bra, vi hade bra fart där redan förra året. Bansträckningen kommer att se lite annorlunda ut i år och liknar egentligen ingen annan bana, men det känns bra, dessutom en bonus att få tävla tillsammans med DTM. Vi hade farten för att vinna i Montalegre och med ytligare en dags test till att prova ut lite nytt på bilen känns det som vi har bra koll på materialet. Man måste vara smart och undvika enkla misstag, fokusera på helheten i mästerskapet och inte slåss för varje meter i kvalen. Väl framme i finalpassen blir det tuffare även om man måste vara smart där också, men om jag får möjligheten igen att gå för seger så kommer jag givetvis att ta den.” säger Kristoffersson.

Anton Marklund åker till Hockenheim med förhoppningar om ett starkt resultat. ”Jag är nöjd med farten vi visade upp under de varierande förhållandena i Portugal, att Johan dessutom satte nytt banrekord visar på att teamet har gjort ett grymt jobb under vintern. Men bara för det faktumet kan vi inte slå oss till ro, vi måste fortsätta utveckla och jobba hårt då konkurrensen i år är tuffare än någonsin. Hockenheim är en kul och utmanande bana att köra, den är smal och teknisk vilket gör det svårt att hitta de sista tiondelarna på varvtiderna. Jag ser fram emot helgen och att träffa gänget igen, Volkswagen RX Sweden är som en stor familj. Mitt i allt allvar, jobb och hårt arbete har vi kul och trivs ihop. Det gör mig trygg så jag kan fokusera 100 % på min körning och förhoppningsvis skall det visa sig i form av goda resultat i helgen.” säger Marklund.

Volkswagen RX Sweden’s General Manager Tommy Kristoffersson ser framemot att tävla tillsammans med DTM i Hockenheim. ”Det skall bli kul att åka till anrika Hockenheim, våra huvudpartners Volkswagen och Bauhaus är tyska vilket gör att vi verkligen vill visa upp oss från vår absolut bästa sida.” säger Kristoffersson. ”Vi visade i Portugal att vi är på rätt väg när vi vann semifinalen och utmanade om segern. Nu har vi genomfört ett värdefullt test i Höljes och förhoppningsvis hittat de där ynka två tiondelarna som vi saknade i finalen i Portugal. Det är ett fantastiskt jobb av IMG (mästerskapets arrangör) som gjort det möjligt för oss att vara en del i säsongsöppningen av DTM, det är bra för sporten och en fin möjlighet för oss att visa upp vårt snygga Volkswagen team.” säger Kristoffersson.

FIA World Rallycross Championship kommer att sändas live på SVT under hela säsongen. Sändningen från Hockenheim startar kl. 10.00 på söndag den 8 maj.

 

FIA World Rallycross Championship Förarmästerskap:

1 Petter Solberg (Citroen DS3) 29

2 Robin Larsson (Audi A1) 21

3 Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo) 21

4 Toomas Heikkinen (Audi S1) 20

5 Andreas Bakkerud (Ford Focus) 20

6 Mattias Ekström (Audi S1) 19

12 Anton Marklund (Volkswagen Polo) 7

 

FIA World Rallycross Championship Teammästerskap:

1 EKS RX 39

2 Volkswagen RX Sweden 28

3 Team Peugeot-Hansen 26

4 Hoonigan Racing Division 20

5 Olsbergs MSE 12

6 World RX Team Austria 4

 

FIA World Rallycross Championship kalender 2016:

1 Portugal – Montalegre – 16-17 april

2 Tyskland – Hockenheim – 6-8 maj

3 Belgien – Mettet – 14-15 maj

4 England – Lydden Hill – 28-29 maj

5 Norge – Hell – 11-12 juni

6 Sverige – Höljes – 2-3 juli

7 Kanada – Trois-Rivieres – 6-7 augusti

8 Frankrike – Loheac – 3-4 september

9 Spanien – Barcelona – 17-18 september

10 Lettland – Riga – 1-2 oktober

11 Tyskland – Estering – 15-16 oktober

12 Argentina – Rosario – 26-27 november